Skandináv otthonunk

2020.júl.29.
Írta: Skandináv otthonunk Szólj hozzá!

Bornholm - 15 érdekessége

 

img_4050_2.jpg

Bornholm  sok mítoszt , érdekességet rejt magában így évente több ezer turistát csalogat a ide a sziget egység. Idelátogatás előtt van van pár dolog , amit jó ha tud az ember .

1 . Dániának több nem hivatalos zászlaja is van . Ilyen a bornholmi lobogó ,amit  1970-ben fogadtak  el , de még sem képezi a nemzeti lobogó részét .

Kinézete hasonlít a  norvég zászlóhoz .Itt

bornholm_flag.gifIlyen még a Ærø-szigetek és aJytland-i nem  hivatalos zászló .

2. II. Világháború idején 12000 ezer  magyar katonát vezényeltek Dániába. Köztük Rønne településhez tartozó Arnager kicsiny halászfaluba is . Feladatuk volt az orosz és a nyugati frontra átirányított német katonák helyének átvétele .Pár nappal a német kapituláció után a magyar katonák szibériai hadifogságba kerültek és csak kevesen tértek haza . 

Søren  Peder Sørensen dán újságíró a mai napig kutatja Dániában állomásozó magyar katonák családjait  .

2005-ben megjelent  De ungarske soldater című könyve , három nyelven is megjelent  . A könyv a katonák sorsát mutatja be . Könyv itt .

3. Sziget rengeteg  változáson ment át , többször cserélt "gazdát " is . Lübeck 1525-ben ,  majd elfoglalta Svédország 1658 -ban , II. világháborúban elfoglalták a németek 1940-ben . 

4. Szigetén dán nyelv egyfajta  dialektusával beszélnek , ami több szempontból a svéd nyelvjáráshoz hasonlít . Úgy tartják svéd , Skåne megyei nyelvjáráshoz   áll közelebb . Sok minden összeköti Bornholm-t Svédországgal , például a sziget Svédországtól kapja az áram ellátást .

5. 235 km -nyi kerékpárút várja az idelátogatókat , amit az egykori vasútvonalak helyett lettek kialakítva .Buszos közlekedésnek is egyéni kultúrája van , teljesen rendjén való hogy az úton elhaladó buszt leinted . 

6. Skandináv kultúrában a misztikus lények hatalmas szerepet kaptak , Bornholm sem kivétel ez alól . Erdő mélyén  , Sandvig  közelében a  Langebjerg 76 méteres hegycsúcsán ,  találkozhatunk négy szemtelen trollal . Itt él a mai napig  családjával  Krølle Bølle /apa/ Bobbarækus/anya/, Bobbasina és a kisfiúk Krølle Bølle . 
Mikor leszáll az éj a hegytetőn található hatalmas gránit kövekből  változnak át ,  csak arra várnak ,hogy az éj leple alatt megvicceljék az arra járó vagy sátrazó embereket . 

Trollok varázsa az egész szigetet elvarázsolja , kávézók , fagylalt kelyhek , éttermek különlegességei kaptak hasonló nevet . De egy 105 km-s kerékpár út is végigvezet minket Krølle Bølle kalandos  útján . Fantázia történetet Ludvig  Mahler 1945- ben rajzolta és írta fia számára . Későbbiekben  fia  Ole kiadta könyv formájában  , ami mára német nyelven is megjelent 

7. Østerlars Rundkirke középkori eredetű körtemplom , szigeten négy  darab is található . Stratégiai fontosságú részein építették fel a szigeten , minden égtáj felé egy . Másik érdekesség , hogy a templomokból sincs hiány közel ötven templom található a ezen a csöppnyi szigeten .Templom története és a kép forrása  itt:

oesterlars-rundkirke.jpg

 8. Sziget nem csak a sok templomaitól csodálatos , hanem a különlegesebbnél különlegesebb világítótornyai is csodálatosak . 

9. Nálunk kevésbé ismert  betegséget is elneveztek a szigetről . A járványos mellhártya fájdalomról , 1933-ban a járvány kitörése után , Ejnar  Sylvest  dán orvos írt a  Bornholm   korról. Ez a betegség csak a szigeten volt jelen . 

10. Hasle településen található a sziget legnagyobb hal füstölője .Amit hagyományos módon fa füstölőkkel álítanak elő. Így itt készítik a híres  Sol over Gudhjem nevű szendvics alapanyagját is a füstölt heringet . Füstölt heringes szendvicset ,barna kenyérrel , lágy tojássárgával  és hagymával fogyasztják . 

11. Bornholm azért is különleges mert itt találtak dinoszaurusz maradványokat , fogakat és megkövesedett lábnyomokat . Dánia területét teljesen víz borította,ez alól csak Bornholm volt kivétel . Családokat hatalmas dino park is várja. Másik érdekessége , hogy a itt található 14 európai bivaly is . Mostanra már csak 3000 példány él a földön . 

12. Sziget partszakaszai nagyon különbözőek ,  északi rész a magas gránit oszlopoktól  , barlangoktól kedvez a turistáknak , míg a déli része a homokos tengerpartjairól híres . 

13. Dueodde település a sziget dél-keleti részén található , homokos tengerpartja és az itt található németek által megépített bunker kedvez a felfedező turistáknak . Bunker itt: 

14. Dánok kedvelt itala a sör , jócskán magas az egy főre eső fogyasztás aránya .Svaneke településen sincs másképp , itt készült ugyan is a BornholmsØl. 

15. Kedvező időjárása miatt a szigeten fügét is termesztenek . Oka , hogy a napsütéses órák száma magasabb és a  csapadék kevesebb mint Dánia többi területein .  

 Megannyi érdekességet lehetne még  írni , én mégis azt tanácsolom aki teheti látogasson el egyszer  . Ahol valamiért megállt az idő , szerethető  és olyan hangulatot teremt , hogy az ember legszívesebben  el  sem  hagyná a szigetet. 

Ha tetszett a kis ízelítőm , és további képeket szeretnél látni a bornholmi utazásunkról , akkor gyere és látogass el az insta oldalamra is  .

Homokszobor Fesztivál - Hundested

Végre beköszöntött a nyári szünet  pörögnek a napok  a gyerekekkel. Az  idei nyaralásunk  most Dánia  szigetvilágának a felfedezése lesz

Addig is fedezzük fel együtt a vidék csodálatos világát ,tudom sokak számára Dániáról elsőnek  a nyüzsgő kerékpáros Koppenhága és a hippik által ismert Christiania jutt eszébe . Nem is gondolnák mennyi érdekességet rejt egy-egy távoli vidék , így aki Dániába tervez kirándulni érdemes nem csak a fővárost megtekinteni .

Hundested   Koppenhábőtól mindössze 66km-re található , félszigetet három oldalról víz vesz körül . Isefjord , Roskilde Fjord és a Kattegat , picike , de annál bájosabb és aktívabb kikötőváros . Nevét a zátonyon napozó Fókákról . Hajózása igen aktív hisz innen utazhatunk tovább komppal Rørvig településre , ami Sjæland sziget   észak nyugati részén található. 

A város teljesen egyedülálló , itt találkozik össze a modern kulturális kikötő a kereskedelmi kikötővel.  Ahol a halászok naponta indulnak a tengerre friss portékájukért .Őrzik a hagyományukat így betekintést nyerhetünk a kikötő területén számos mesterségbe , ilyen pl a halászháló készítés vagy épp a kovácsmesterség .Nyaranta számos programmal várja az idelátogató embereket .

Hisz a közelben számos csodálatos település , mediterrán hangulatot idéző strandjait fedezhetjük fel . . Mindenképp érdemes ellátogatni Dánia egyetlen autómentes településére ,  Kikhave település az több száz éves parasztházairól ismert . Itt található még Knud Rassmussen ház , több világító torony , kastélyok , parkok is . Gyerekek megannyi erdei játszóteret fedezhetnek fel .Szabadtéri mozi , zenei fesztiválok is helyet kaptak a közelben .

 Minden évben megrendezésre kerül a Hundested  kikötőjében a Homokszobor Fesztivál . Kiállítás 2012-ben nyitotta meg a  kapuit . A szervezők azzal a szándékkal  nyitották meg a fesztivált , hogy jobban  életre keltsék a kikötő világát . Mi évről évre visszalátogatunk , hogy megcsodáljuk a különböző fantázia  alkotásokat  . Szobrászok  betekintést adnak egy-egy alkotás elkészítésébe ,folyamat munkákba , megismerkedhetünk a homokszobor készítés varázsával .  

Idei kiállítás a Wath a Wonderful World fantázia nevet kapta , művészeket a kialakult járványhelyzet ,politikai nézetek és a természet körforgása inspirálta .

Szobrászok  /14 fő/  különböző országokból látogatnak vissza minden évben , hogy el készítsék a saját műveiket  . Kiállítás több területen tekinthető meg. Nagyobb  szabadtéri és egy kisebb fedett  fénytechnikával ellátott hangárban  tekinthetjük meg .

Személyes kedvencem ez a 15 méteres  alkotás , ami bemutatja az élet drámai de mégis tökéletes  körforgását  . Aprólékosan kidolgozott munka teljesen lenyűgözött a misztikus képet három  szobrász hölgy  álmodott meg .

img_3183_2.jpg

Hatalmas több méteres aranyszínű szobrok közt sétálva egyenesen tátva marad a szánk . Gigantikus méretük  ellenére ezeket a  precíz munkákat emberi kéz alkotta . Dacolva a  fáradsággal és természeti hatásokkal , hisz a skandináv vidék szeles és esős .

img_3165.jpg
Inspiráló kiállítás minden korosztálynak helyet ad  , hogy kipróbálja magát a homokszobrászatba .Kisebb gyerekeknek kialakított homokozóban élmény lesz vár építés . Ide mindenképp ajánlatos olyan ruhát ráadni a kicsikre aminek nem baj ha tönkre megy . Agyagos homok foltot hagy a ruhában , nem minden esetben lehet kimosni . Nagyobb gyerekek állványon dolgozhatnak és a homokkép készítést is kipróbálhatják .

img_3160.jpg

 Rendezvény helyszínén kávézó és fagyizó   is üzemel , kellemes környezetben frissülhetünk fel . A  helyi specialitásokat  a  kikötőben található éttermekben próbálhatjuk ki . A Homok Fesztiválon  készült  további képeimet , videóimat  és a környék érdekességeit az Instagram oldalamon nézheted meg . 

 

Sankt Hans aften - avagy a Szent Iván éj

A nyári napforduló  ami június 21-re esik az északi féltekén , ekkor éri el a nap az egyenlítőtől a legnagyobb távolságot. Északon ez jelentette a nyár kezdetét is , ilyenkor  legrövidebbek az éjszakák  a nap legmagasabb delelési ponton áll . Számos ősi szokás alakult ki ezen a napon , megünneplése eltérő lehet a skandináv országokban . Függ ,  hogy a nyári napfordulóhoz vagy Szent Iván  napjához kötik ezt a napot . 

Úgy gondoltam össze szedem nektek a régi idők emlékeire pár  információt ,  kutatásban a Dán Nemzeti Múzeum képtára és írtatai segítettek . Jegyzetek alapján már a viking kortól nagy jelentősége volt a nyári napfordulónak , viszont a megünneplése nem volt szokványos .Több településen eltérő módon ünnepelték . 
Hagyományok szerint Dánia területén  ezen a napon  szentivániéj fát állítottak , ez hasonlított akkoriban a májusfa állításra. Település közelében az emberek össze gyűltek , nyárköszöntő fát  virág koszorúkkal és koronával díszitették , táncoltak , énekeltek , felvonultak. Boldogság , jókedv jellemezte a nap hátralévő részét .

Egyes kisebb településeken Lolland - Falster és Toreby környékén  egyedi rituálékban is hittek az emberek . A gyerekeket  két napi koldulásra fogták . Így szerzett adományokból az ünnep alatt  bőséges lakomához jutottak az emberek . Ezt a tevékenységet  1900 években egy  ott lakó tanárnő kérésére betiltották , így a gyerekek tiszta lelkűek maradhattak.   

csm_midsommerstang_796df7d02d_3b6a8029e9.jpg

Másik különös hagyomány Viborg településre vezet vissza , ahol a teheneket virágokkal  díszitették . Fiúk fehér ingbe bújtak , ingjüket vörös szalaggal díszitették . Így vonultak végig a falu utcáin , hajadon lányok fehér keszkenővel integettek a felvonuló ifjúknak . Hagyomány szerint ez  a díszes felvonulás megvédte a teheneket attól , hogy a hamarosan útnak induló boszorkányok kárt tegyenek a tehenek  tejében. 

csm_sankthansko-1933_23e9b96295_cd23efac19.jpg  A legenda szerint a nyári napforduló éjszakáján  a boszorkányok Brocken -be indultak  az észak-németországi Harz-hegység csúcstalálkozójára . Ahhoz , hogy  megállítsák a boszorkányokat és gonosz bűntársaikat máglyát gyújtottak a máglya tetejére egy boszorkány alakot tűztek . Így tartották sakkban a gonosz erőket .

Ennek a napnak hatalmas misztikus erőt tekintettek , emberek hittek a gyógynövények és a források erejében. Abban reménykedtek , hogy ezen a napon begyűjtött gyógynövényekből készített főzetnek nagyobb ereje van mint álltalában . Így megszabadulhatnak a betegségeiktől , szenvedéseiktől , hittek a csodában . Legtöbb természeti ajándéknak hatalmas erőt tekintettek .

104851687_10207203772810704_6892294425745952687_o.jpg

Jelenlegi tradíciók teljesen megváltoztak nagy része teljesen elkopott .  Dánia területén a Szent Iván éjszakáját tartanak azaz Sankt  Hans aften-t .Csak a régi fényképek bizonyítják , hogy egykor nagy jelentőséggel bírt a nyárköszöntő fesztivál . Viszont a természet és a nyári szertartás  szeretete a boszorkányok jelképe  mit sem változott . Szentivániéj estéjén  a családok a közeli parkokban , tavaknál , tengerparton gyűlnek össze , hogy közösen megnézzék a máglyagyújtást . Jókedv így sem marad el .

1024px-sankt_hans_hornb_k_strand_2012_4.jpg

 A máglya rakás meggyújtása közben  Holger Drachmann 1885-ben írt Vi elsker  vort land című szerzeményét közösen éneklik el .

Estének különösebb tradicionális étkezése  nincsen , egyszerű de annál színpompásabb ízvilágban gazdag piknik kosárral indulnak el otthonról . Kosárban lapul a jól megszokott dán vajaskenyér de szívesen fogyasztanak halat  , ráksalátát és húst . Köretnek újburgonyát , zöldségeket és házi készítésű snorbrødøt  fogyasztanak  , desszertnek  az elmaradhatatlan epres csokitorta fogyasztanak . Az estéről  a nagy mennyiségű alkohol és a házi bodza szörp sem hiányozhat . A kialakuló rohanó világban sokszor lehetett látni erre az estére több fogásos  éttermi ajánlatokat is . Bárhogy is ünnepeljük ezt a napot a jókedv és a hygge nem hiányozhat a dán kultúrából .

Sajnos jelenleg kialakult korona járvány miatt Dánia területén törölték Sankt Hans estéket , de ha  szeretnél még többet megtudni Dánia vidékeiről , akkor látogass el az insta oldalamra is .

Camp Adventure

Camp Adventure kalandpark  Koppenhágától délre Rønnede-be található  a Gisselfeld Klosters  Kastély erdejében . Kastély erdő területe 2400 hektár.
Fák közötti sétány több erdei élővilágot érint , minimalizálva a környezet zavarását .
Tervezésnél különös figyelmet fordítottak , hogy a családosok babakocsival és a mozgássérültek
kerekes székkel is könnyedén tudják teljesíteni a távot .
Sétány csúcspontja a spirál alakban épült erdei torony . Építmény érdekessége , hogy az 1/3 része a lombkorona fölé épült . Alapba 800 tonna beton került 36 beton oszlopon áll ami 18 méter mélyen nyúlik be a föld alá .

img_2419_1.jpg

Építésénél figyelembe kellett venni a skandináv időjárást , olyan épületett kellet megalkotni ami horizontálisan és vertikálisan is kiálja a szeles időjárást .
Közepénél  szűkülő kialakítás lehetővé tette , hogy a  stabilitást  még jobban tudják  növelni .
Torony méretét tekintve mondhatjuk , hogy Dánia egyik legmagasabb pontja .

img_2449_1.jpg

135 méter tengerszint felett helyezkedik el evvel  Sjælland legmagasabb pontja , így lett a sziget egyedülálló skandináv építménye .
Kilátó tetejéről élénk tárul a kastély erdő váltakozó tájai , kisebb falvak , tavak , mezőket tekinthetünk meg .
Tiszta időben látható még Dániát és Svédországot összekötő Øresund hídat és a malmøi Turning Torso-t

img_2404_1.jpg

Erdei sétány összesesn 3,2 km hosszan kanyarog a kastélyerdő belsejében . Több pihenő helyet , patakot , forrást érint . Erdőben kizárólag fa rámpából épített sétányon lehet haladni ,evvel is minimalizálták a táj károsodását . Maximális kikapcsolodáshoz tartozik még 6800 méteren haladó és különböző erőségű kötélpálya is . Kicsiknek és nagyoknak fantasztikusan kialakított terület.Felfrissülni vágyoknak az étterem és egy fantasztikus erdei kilátás biztosítja a tökéletes hygge érzést .

img_2515.jpg

Terület érdekessége , hogy a tavalyi évben nagy sikert aratott dán karácsonyi Tinka című film egyes jeleneteit is itt forgadták .

Ha kiváncsiak vagytok további érdekességekre Dániáról kövesd az insta oldalam .Túra további képeit Camp Adventure albumban megtalálod az insta oldalamon .

 

 

 

 

 

 

 

Faxe Kalkbrud - mészkőbánya a város szívében

Május végét pünkösdi  hosszú hétvégével zárjuk , így ismét útnak indultunk . Frederikssund - tól déli irányban indultunk el Faxe városába  , mindössze 90 kilométerre található Sjæland szigetén helyezkedik el .

Faxe jelentése lófélék  ez a hegygerincen fekvő város elhelyezkedésére utal  . A városban található Dánia legrégibb általános iskolája is , amit Rasmus Svendsen plébános papja építettet még   1633 -ban .

Sok szép régi épület mellet itt található Dánia legnagyobb jelenleg is működő , ember által kiásott mészkőbányája is .

img_2282.jpg

110 hektáron elhelyezkedő gigantikus mészkőbánya  , körülbelül  63 millió éves . Terület 140 -en focipályának felel meg , legmélyebb pontja 45 méter  . Mészkőkitermelés már az 1200-as években megkezdődőt ezen a területen  . Mészkitermelés mellett 500 tengeri élőlény maradványait tárták fel ez idáig . A hely kisgyerekes cs aládok számára  népszerű terület . Legügyesebb fosszilis vadászok jelenleg is találhatnak korabeli cápafogakat ,rákok , csigák maradványait is . Vakitóan  fehér mészkőfalaknak csodálatos kontrasztot ad a türkíz színű tavak , evvel is emelik a táj szépségét . Bányatavakban tilos fürdeni , mélységük  nem ismert  .Olyan hatást keltve mintha egy különleges egzotikus  ország tengerpartján sétálnánk .

img_2293.jpg

Fantasztikus látványt nyújtó területen élnek még szalamandrák és a védett pillangóbokor élénk színeit is megcsodálhatjuk .

Bánya aktív területén  tilos sétálni , így a hatalmas munkagépeket , szállító szalagokat  távolról tudjuk  megtekinteni . Vagy hétvégén mikor a munkafolyamat áll .

img_2312_1.jpg

Bánya melletti parkosított területen található még étterem ,  játszótér is.

img_2357.jpg

De ha ez mind nem lenne elég impozáns ,  kisebb őslénymúzeum repít minket vissza az őslények világába.

img_2374.jpg

Bánya egész területe ingyen látogatható  viszont az  őslénymúzeum a  gyerekek számára ingyenes . Ha otthon felejtenéd a kalapácsot az vésőt az épületben bérelhet .

Ha kíváncsi vagy további képekre Dániáról , látogass el az instagram oldalamra is . Albumba  /Faxe/ több képet és videót is találsz a kirándulásról .

 

Mindennapok

Elmúlt időszakban az insta oldalamra sok üzenetet írtatok Dániával kapcsolatosan . Így összeszedtem pár  gondolatot  az itteni életről , emberekről és a mindennapokról . Saját tapasztalataimat osztottam meg veletek  , ami eltérhet más életszínvonalától , tapasztalatától . 

Dánia észak -európai skandináv országok  közül  is a  legkisebb , közel 6 millió lakossal .  Szomszédos országok  Németország és Svédország . Dániához  tartozik még a két autonóm sziget , Grönland és Feröer-sziget . Dánia területét a szántóföldek az alacsony magasság és a mérsékelt éghajlat jellemzi . Nem hiába tartják a dánok , hogy nincs rossz idő csak nem megfelelő ruházat . Hiába a nyár a szél állandóan jelen van , nyaranta a maximális hőmérséklet 20-25 fok  . Bár az utóbbi időben a klímaváltozás  részben jelen van  ,   30fok felé is kúszott a higany száll 

Dán emberek  annak ellenére , hogy elsőre távolságtartók  ha jobban megismerjük őket rájövünk , hogy nagyon nyitott és elfogadó gondolkodásúak . Lazák és közvetlenek  akik a másságott teljes mértékben elfogadják . Megbíznak egymásban  , mindig az igazságosságra törekednek .Öltözködésük egyedi , semleges színeket a szolid sminket és a nem túl erős parfümöket kedvelik .

Dán divatszakma élen jár , mégis az emberek nagyon sajátok öltözködéssel rendelkeznek .  Nem  foglalkoznak avval  , hogy épp milyen ruha van rajtuk , inkább a kényelem a fontos . Külső másodlagos számukra . Egymás kritizálása , pocskondiázása  nem elfogadót viselkedés. Dániát a minimalista skandináv mintákról  ismerik , sok dán tervező a fentartható divatot választja és maximálisan figyel a környezetvédelemre . 

Mentalitásukból adódóan élvezik az élet minden percét  , szeretnek enni és inni . Kedvenc édességük mi más lenne mint a gumicukor és a lakris /bocskorszíj/ .  Nemzeti ételük a smørebrød -vajas kenyér . Rozs kenyér nagyon gazdagon megpakolva , minden földi jóval . Szíveszen fogyasztanak húst és halat , köretnek inkább krumplit fogyasztanak és sok - sok zöldséget fogyasztanak esznek . 

Alkohol fogyasztást sem vetik meg ,  nemzeti italuk  a sör .Tuborg és a Calsberg  sör a világelső a piacon.

Égetett szeszből is akad válogatni való . Akvavit vagyis az élet vize , 15. század óta ismert gyógynövényes ital . Érdekessége , hogy krumpliból vagy gabonából készítik , kaporral vagy köménnyel ízesítik . Másik kedvenc italuk a Gammel dansk ez egy fűszeres ital , nekem az unicumra hasonlít . 

De ha ez mind nem lenne elég skandináv a  vidék  legősibb italát is szívesen a szájukhoz emelik.  Mjød  vagyis a méz bor . Aminek az elkészítéséhez nem is kell sok minden  , méz , viz és élesztő . Boltok polcain  száraz , édes és félédes verzióban lehet kapni 

Közlekedés : 

Kerékpározás a dán kultúra velejárója , úgy tekintenek a kerékpárjukra mint más az autójára . A dán lakosság 40% -a kerékpárral jár , télen -nyáron . Nem meglepő ha öltönyös , aktatáskás úriember kerékpárjával megy be a munkahelyére  . Számukra a kerékpáros közlekedés olyan mint az autós , szigorúan büntetik a szabályszegést . Ezt sajnos saját bőrömön is tapasztaltam  .  Kerékpárt vonatra bármikor fellehet tenni  , erre kijelölt kocsikba.Viszont a buszon és a metrón  van  erre kijelölt idő intervallum . 

Nyelviskola : 

Nyelvtanulás tavalyi évtől depozit  rendszerrel működik . Arra szolgál az új rendszer hogy a beiratkozott külföldi diák le is vizsgázzon az adott modulból .Dán állam megelégelte , hogy az ingyenes nyelvtanulást sok idevándorló félvárról vette .  Depozit befizetésével ösztönzik a tanulni vágyó diákot ,hogy be is járjon és el is végezze az adott mondult , ennek az összege kb 1300kr / modul   .Sikeres vizsgatétel után az egész vissza jár.

Csend : 

Dánia területén a csendet nagyon is értékelik  , szeretik . Az autós közlekedésben tilós dudálni  ez alól kivétel a veszélyhelyzet . Parkokban , közös tereken maximálisan odafigyelnek , hogy a körülöttük lévő embereket ne zavarják .  Lakásukban a hangos  zenehallgatás sem jellemző. Mi lakóközösségünkben hétvégen,  15-órától tilos a kertkörüli hangos munkavégzés. Csend a tömegközlekedésben is jelen van . Zajongó , hisztiző gyerek szüleit kérhetik a busz elhagyására  . Vonatokon van kijelölt csendes zóna , itt a halk beszélgetés is zavaró  jelenség .  

Hygge :

Meik Wiking is megírta a hygge című könyvében  ez azaz életstílus ami  elsőnek eszébe jut az embereknek Dániáról . Hygge -vagyis  hügge  ,  maga a nyugalom a meghitt pillanatok élvezése , amit a dánok nagyon is  maguknak tudhatnak.  Hygge-t nagyon sok módon magunk köré tudjuk  varázsolni  lehet az tárgy , étel , gyertya stb . Egyszerűen bármi lehet ami számunkra örömet okoz , nem kerül pénzbe . Ezt az életformát már magzati korban magukba szívják . Megélni a pillanatot , száz százalékban egy dologra  koncentrálni , tiszta lélekkel , teljes nyugalommal . Míg mi tanuljuk és törekszünk arra , hogy elsajátítsuk a tökéletes hygge -t , kizárjuk a negatív dolgokat addig nekik a vérükben van . 

img_5870_1.JPG

Miért mondom , hogy tanuljuk ? 

Mi magyar emberek nagy százalékban inkább az olasz temperamentumot hordozzuk magunkba , pörgünk és hangosak vagyunk . Sokat aggódunk , agyalunk , és képesek vagyunk több napon  át egy dolgon is rágódni. Legyen az munka , család vagy csak egy rossz pillanat  az egész napunkat ez a  rossz élmény befolyásolja.

Dánok épp  az ellenkezője , nagyon higgadt emberek . Minimálisan stresszelnek , amin nem tudnak változtatni azzal nem is foglalkoznak .  Legtöbbet halhatott mondatuk is ez  erre utal  "nincs probléma" . Igaz , nincsen megélhetési problémájuk ami odahaza nagy számban a gond középpontja . Így teljesen tiszta lélekkel tudják a pillanatot megélni . Családi közös időre , játékra is megvan a saját idejük , rutin követő emberek . Beosztják az idejüket .

Lakás :  

Dániában a legtöbb ember bérházban lakik , ezt egy egységes szerződéssel intézik .Ami védi a bérbe adót és a bérlőt is . Formanyomtatvány kitöltése után , minden elektronikusan folyik .Lakások nagyon változó áron vannak jelen a piacon . Koppenhága drágább , míg vidék valamivel olcsóbb . Mostani kínálatokat nézve 5500 kr - 13000 kr/ hó  a lakás árak  , ehhez jön még 3 hónap depozit . Vagyis első beköltözéskor 5 havi lakbért kell kifizetni . Bérbe adót és a bérlőt is védi a ki és beköltözési szemle  , ez arra szolgál hogy közösen felmérjék a lakás állapotát és hibáit . Beköltözés után 14 nap áll rendelkezésünkre ,hogy a bérbeadónak lejelentsük a beköltözési jelentést . Erre érdemes odafigyelni ,hogy megkíméljük magunkat a felesleges kiadásoktól . Esetleges felmerülő károkat a depozitból vonják le .Másik érdekesség , hogy a lakások átvételekor a lámpák helyén csak egy csonk van  . Mindenki maga szereli be a lámpaegységet .

Lakásuk  letisztult , inkább a natur színeket preferálják , nem használnak túlzott kiegészítőket . Kedvelik a tágas és világos tereket , mi nappalinkon nyolc ablak található.  Ez azt hiszem mindent elmond a napfény szeretetéről . Társasházak belső udvara rendezett , házmesteri szolgálat működik mindenhol . Udvarokhoz tartozik kiskert , kerékpártároló és kisebb játszótér is . Állattartást szintén a társasház szövetség engedélyezi 

Így néz ki egy kopenhágai  társasház belső udvara , itt 15 tömbház van egymás mellé építve , amit csak az itt lakó emberek használhatnak . 

100074216_250993466121375_4560100540624666624_n.jpg

 Éghajlatból adódóan a házak elég nyirkosak , sok társasház küzd is a penésszel . Ezért  a lakásokban tilos ruhát szárítani .Társasházak aljában  mindenhol van mosoda és száritó szoba is  .

101015660_636351033616168_8707227670657630208_n.jpg

Dánok nem szeretik a felesleges dolgokat , így van ez a reklámújsággal is . Megosztja az embereket  , központi számon  lejelentve nagyon könnyen megóvják magukat a felesleges dolgoktól . Matricával jelzik ki kér és ki nem szórólapot . Matricán olvasható szöveg a következő  . Szórólapot és ingyenes újságot , nem köszönöm .

101003513_271153103935904_1254043739337261056_n.jpg

Munkahely: 

Munkahelyi kapcsolatokra , légkörre nagy hangsúlyt fektetnek . Heti 37 órában dolgoznak , pénteken csak  5 óra . Ennek oka , hogy felkel készülni a hétvégére .  Közvetlen felettesükkel nagyon jó viszonyt ápolnak . Így egy felmerülő problémát nagyon hamar orvosolnak , közösen beszélik át a problémákat .  

Egy kis példa : Minap az egyik munkatársnőm nem köszönt vissza a kolleganőnknek  reggel munkakezdésnél .Aki ezt zokon vette  , elment a főnökünkért és vele együtt karöltve  egy kávé mellet ,  harminc perces mietingen vettünk részt ahol átbeszéltük ezt a problémát . Mosolyogva rossz szájíz nélkül tértünk vissza a termelésbe . 

Apró szösszenet a mindennapi légkörből  , tudom odahaza ez kicsit más morálban működne . Viszont itt tilós a  munkatársad  bírálása vagy  éppen számon kérése .. 

Még tökéletesebb légkörért a spontán közös reggelik , sütemények  koronázzák meg a munkanapokat . Nagyon sok kávét fogyasztanak , ami a magyarhoz képest nagyon gyenge és általában tisztán cukor nélkül fogyasztják . 

Munkavállaláshoz hozzátartozik , hogy itt mindenki azt választja hivatásául  amivel foglalkozni szeretne .Szerintük nem olyan munkát kell választani ami megfelelő egzisztenciát biztosit , hanem olyat ahol maximálisan jól érzik magukat és szeretik csinálni . Így nem  meglepő a  kőműves vagy asztalos lány . De akár az útépítésben is találkozhatunk a női nemmel .  

Család :

Családokban a férj és feleség egyenrangú .Mindkét szülő kiveszi a részét a gyereknevelésből  , így bármelyik szülő elmehet gyesre . Dánok teljesen más morálban nevelik a gyerekeiket , amit szigorúan tartanak . Sokat játszanak a gyerekeikkel , szabadban töltött idő nagyon fontos számukra . Gyerekeikkel nyitott kapcsolatot ápolnak , nehezebb helyzetekben a humort hívják segítségül . Nem meglepő ha egy földön fetrengő gyerek mellett egy  ugrabugráló szülőt láttunk. Meggyőződésük , hogy a zene és az ének gyógyír mindenre . Határozott szülők ,  ultimátumot nem adnak . Nem kiabálnak  , testi fenyítést nem alkalmaznak / tilos  , nagyon komoly szabályok vannak erre . Negatív jelzővel sem illetik a gyerekeiket  , így lesznek empatikus és önazonos felnőttek . Mint mindenben itt is az elfogadás és a megértés kerül az első helyre .Dánok arra nevelik a gyerekeiket , hogy éljék meg az érzelmeiket , legyen az jó vagy rossz . 
Másik ami szembetűnő gyereknevelési módszerük , hogy nem dicsérik túl a gyerekeket .Kitartó munkát és az erőfeszítést jutalmazzák . Gyere próbáld meg és segítek alapon dolgoznak együtt .

Szoros kapcsolatot ápolnak a nagyszülökkel  sok esetben a nyaralást is együtt tervezik . Gyerekek rendszeres kapcsolatba vannak a nagyszülökkel , ezt közös programokkal is meghittebé teremtik . Segítve így a szülöket az "én idő" megteremtésére . 

Dánia egyik fekete foltja a válás , itt a legmagasabb  az aránya.  Nem maradnak benne rossz kapcsolatban , nem futják ugyan azokat a köröket . Hisz miért is mérgeznék a saját életüket rossz élményekkel , stresszel . Ami nem megy  , el kell engedni . Elvált szülök nagyon jó viszonyt ápolnak  egymással , gyerekeket így kevésbé viseli meg a válás .Törvény írja elő az egyenlő felügyeleti jogot, gyerekek heti váltásban vannak az egyik és másik szülőnél . Nem , nem járnak két iskolába , megoldják a kisgyerek bejárását még ha több mint 60 km is lakik az egyik szülő . 

Nagyon hamar lépnek ki és be új kapcsolatba és házasodnak is össze . Úgy tartják míg másutt a szülőknek van több gyerekük , addig itt a gyerekeknek van több szülője .

Szülés :

Kórházban töltött időt  szülés után maximális ideje  két nap , komplikáció esetén 3-4 nap.  De , akár már aznap hazaengedhetik az anyukát , persze ez függ a szülés menetétől . Régebben a csecsemők szülés után  nem kaptak nevet . Mostanában lett elterjedt csak Dániában. Újszülött kisgyereket  névadására a szülöknek két hét áll rendelkezésre . Anyakönyveztetését a legközelebbi és erre kirendelt egyház végzi . Otthon töltött barsel /gyes maximum időtartalma 12 hónap . Barsel lejártával , bölcsödébe kerülnek a gyerekek . Ez lehet nagy  létszámú  állami bölcsőde vagy kisebb létszámú otthoni . Helyhiány miatt az alig párnapos kicsit már regisztrálni kell  a közelben lévő intézménybe. 

Bölcsőde -Óvoda 

Mint ahogy előbb is írtam kisgyerekek elég korán kezdik a közösségi életet . 0-3 éves korig számít bölcsődés korúnak , ebben a korban teljes óvodai ellátást kap . Intézményekben nincs meleg étkeztetés . 

Három év felett  a  családnak kell gondoskodni a kisgyerek óvodai étkezéséről . Jelen esetben ez három uzsonna csomagot jelent , úgymond mindenki azt eszik amit visz . Kisgyerekek napi közöségben töltött ideje függ a szülő munkarendszerétől .Átlagosan 3 nevelő foglalkozik a csoportokkal , de ez függ a gyerekek létszámától is . Intézményekben odafigyelnek a maximális kinti játékra  , nyirkos , hűvös idő ellenére is több órát  játszanak kint. Szerintük egy gyerek akkor érezte magát jól egy közöségben , ha tetőtől talpig koszosan megy haza. Intézmények sok túrát terveznek , ez akár buszos  vagy kerékpáros szállítás is lehet . Ilyen christiana kerékpárokkal szállítják a gyerekeket a városba ,tengerpartra , vagy akár a moziba .

mg_9602.jpg

   Iskola : 

   Iskolai tanév augusztus elejétől június  végéig tart , álltalános iskola kilenc évfolyamos . Tanévkezdéskor nincs      ünneplő ruha , mindenki kényelmesen hátitáskájával jelenik meg . Így néz ki egy tanévkezdés ,  közös éneklés   után  felsorakozás az udvaron , hogy az újdonsült elsősöket köszöntsék .   

img_5928.JPG

    Iskolában nincs egyenruha , ünneplő  még anyák napját sem tartanak . Év végén nincs tanári ajándékozás .

img_5931_1.JPG

Tanévnyitón a  nagyobb gyerekek sorfallal és zászló lengetésével , hangos köszöntéssel  köszöntik az újdonsült mini  osztályt . Öt évesen kezdik  meg a 0.osztályt   ez az időszakban a gyerek tudásának a felmérésére az iskola és a tanulás megszerettetésére szolgál . Oktatási rendszerük ingyenes , meleg közétkeztetés az iskolákban sincs. Tankönyveket , füzeteket az iskolától kapják .  

Játékos tanulás a fő szempont , nem várják el a gyerekektől a 45perces intenzív tanulást . Minden miniosztályos tanuló mellé csatlakozik két skoleven  /iskolai barát / . Piciknek ők segítenek a szünetekben , foglalkoznak velük , pártfogásba veszik őket .

Nulladik osztály befejeztével kezdi meg a tényleges iskolai évet . Három  havonta tartanak szülőiértekezletet , ahol a szülő , két nevelő a  felmerülő problémákat beszélik át . Jegyes osztályzat 5. osztálytól van csak , feketepontos rendszert nem ismerik . 

Dán osztályzati rendszert hét fokozatúnak nevezik  .

-03-12 -ig terjed.

12-es osztályzat a kitűnő osztályzat .

10-es Kiváló 

7-es Jó

4-es Átlagos 

02-es Elégséges 

00-ás Elégtelen 

-03 Értékelhetetlen teljesítmény 

Iskolai személyzet közt több besorolás is van . Lærer - szaktanár ,  pædagog ő a gyerek szociális kompetenciájával foglalkozik  , órákon jelen van még a tanár asszisztens is . Dán oktatási rendszer nyitott , egyre több olyan gyerek jár az iskolákban akik különböző tanulási ,viselkedési zavarral küzdenek . Extra főre ezért is van szükség , így a szaktanár megfelelően tud haladni az órán . Gyerekek délutáni foglalkozásáért az SFO lærer - napközis tanár felel  . Tanárok munkáját iskola pszichológus is segíti .

Tanmenet része , hogy a gyerekek megtanulják az egyedüli és a csoportos munkát  . Nagy szerepet kap a gyerek személyisége , érettsége az oktatásban .Gyengébb tanulókat nem hagyják lemorzsolódni .

Órák közt van szabadidő,  ez nem a normál szünet része   , ilyenkor a gyerekek szabadon  játszhatnak , felfrissülhetnek  . Majd visszatérnek a tanmenethez  . Másik érdekesség , hogy nincs házi feladat a gyerekek nincsenek túlterhelve . Első látomásra nagyon lazának  tűnik az itteni oktatás , pedig nem az . 

Iskolákban is nagy hangsúlyt fektetnek a  szabadba töltött időre . Hetente szerveznek kerékpártúrákat , sétákat ebből adódóan a gyerekeknek nincs mindennap testnevelés órájuk . Iskolákban a gyerekek elsajátítják a barkácsolás és a főzés alapjait  is . 

Angolt kezdetekor már elkezdik tanítani  viszont  5.osztálytól két nyelv közül választhatnak  még a gyerekek  francia, német . Mi esetünkben a gyerekek  négy nyelven fognak  beszélni . 

Bízom benne tetszett ez a rövidnek nem mondható ismertető .Ha te is kedvet kaptál ellátogatni Dániába és szívesen körbejárnád a skandináv vidéket  . Gyere és nézd meg az insta oldalamat , ahol a kirándulásainkról osztok meg képeket.

 

 

 

Møns Klint

Møn sziget Dánia délkeleti részén található ,sjæland szigethez tartozó önálló község. Két szigetet a Dronning Alexandrines híd köti össze. Koppenhágától alig két órás autóútra . Sziget leglátogatottabb látványosága Møns Klint és Stege .Stege régi kereskedő város , minden év júliusában tartják meg a hagyományokban gazdag vásárt.

Møns Klint  7 kilométer hosszan fut végig a Balti tenger lábánál .Kialakulása körülbelül 70millió éves .Több különböző sziklacsoportot találhatunk itt.

Legmagasabb a Droninngenstol 128 m tengerszít feletti magasságba nyúlik ki . Mérések alapján évente 20 cm süllyed a terület , így kb .10000 év múlva el is tűnik ez a terület UNESCO világörökségeként tartják nyilván .

Itt található még az Aborrebjerg , amely 143 m magassággal Dánia legmagasabb pontja , sziklamászásra alkalmas terület. Túrázhatunk , kerékpározhatunk ,de motorsport kedvelők is helyet kaptak. Aborrebjerg oldalán a sziklamászók kaptak helyet .  Minden évben itt rendezik meg a Klinteløb futóversenyt ,ami érinti az erdőt és persze lépcsősort is . Igazi megmérettetés .

Dán oldalról egy kis segítség  ,merre induljunk el .

mapka.jpg

Geocenterhez való érkezésünk után a mi a Maglevands lépcső fele vettük az irányt. Összesen 497 lépcsőt kell megtennünk ,hogy leérjünk a partra .

img_1769.jpg

Droninngenstol-hoz több  út is vezet , haladhatunk az erdőn át kanyargó ösvényeken  , gyönyörködve a táj szépségében .Akinek nincs tériszonya akár a sziklafal pereme mentén is végig sétálhat .

img_1667.jpg

Magasba nyúló fák közt  érezhetjük mennyire párás itt a levegő. Füst szerű fátyolréteg borította be az egész tájat.Ez a légkör kedvez a júliusban  itt nyíló orchideáknak is , mellette még sok különleges állat és növényfaj él itt .

dsc_0017.JPG

Hegygerincen  sétálva már láthatjuk a Királynő széke elnevezésű vakító fehér krétafalat , türkízkék tengerrel csodaszép kontrasztot mutat .  Dánia fehér aranyaként is hívják ,évente több ezer turista látogat el ide.

Geocenter szórakoztató és interaktív módon mutatja be a gyerekeknek és felnőtteknek Møns Klint történetét. Kipróbálhatják a természet erejét kicsinyített formában . 

dsc_0023.JPG

Dánia igen szeles ország ,így azt gondolnánk a szél itt nagyon erős .  Jó hír azoknak akiket ez visszatartott ,hogy a szél igen mérsékelt ten van jelen. Mondhatni kellemes .

img_1783.jpg

Tengerpartra  letelepedve élvezhetjük a  táj szépségét ,gyönyörködhetünk az itt elhaladó hatalmas hajókban Kereshetünk megkövesedett kagylókat , csigákat . GeoCenter elindította a Guinness Világrekord szövetség jóváhagyásával egy rekordkísérletet ,legnagyobb  és a legtöbb belemnit begyűjtését .Így lehetőség van a Geocenter-ben leadni és bekerülni a Guinness kísérletbe.

 Lépcsősoron visszafele haladva megtekinthetjük a krétafalon lezúduló vízesést is .Ha bírja még a lábunk  és nem fáradtunk el teljesen látogassuk meg a közelben található a Liselund Kastély ,ami híres a romantikus kertjéről.Közelben található még Møn-i világitótorony is .

Ha tetszett a közös utazásunk és szeretnél több et tudni Dánia rejtett kincseiről gyere és kövesd az insta oldalamat  .

 

 

Store Bededag - megváltozott hagyomány

Store Bededag azaz a Nagy imanap egy régi dán hagyomány , ami a mai korban már teljesen más jelentőséget kapott. 

De miről is szólt ez  régen  ?

Nagy Imanapot Hans Bagger Roskilde püspöke rendelte el , több imanappal együtt . Húsvét után negyedik péntekre helyezte ezt az  ünnepet  V. Christian király.   Ima napot Koppenhágában tarthatták meg , még a nagy birodalmi utazás előtt, így ez az ünnep inkább koppenhágai tradíciónak számított . Munka szüneti napnak számít .

Régi időkben előző nap felcsendültek a harangok , boltok kocsmák bezártak . Még a pékeknek is tilos volt friss árut sütni , ezért  előző nap sütötték le a búzából készült pékárukat . Tilos volt még  minden munkás tevékenység , szórakozás és a játék is . Kocsmát azért volt fontos bezárni  , hogy az emberek józanul tudjanak a  a templomba menni és imátkozni. Békért , bűnbocsánatért imátkoztak .Böjt befejeztével , harangszó után a családok melegített pékárút ettek . Várfalnál korzóztak ,várfal ledöntése után a Kastelettnél sétáltak .Kastelet Dánia legnagyobb erődítménye . Koppenhágában található .

Mára a Store Bededag a konfirmálással és a péksütemény sütéssel  hozzák össze . Reggelire friss kardamon-os, búza lisztes zsemlét sütnek .Élvezik az együtt töltött időt , kirándulnak . 

96360100_2733210446915350_8474390505629679616_n.jpg

Ha érdekel több érdekesség , utazás  Dániáról az Instagram oldalamon nézz szét .

Janteloven a dán törvény

Sokszor hallani , hogy Dánia a világ legboldogabb országa , pedig ez cseppet sem igaz . Hisz itt a legmagasabb a depresszió és az öngyilkossági arány .

Inkább a legelégedettebb országnak mondhatnánk .Ezt annak is köszönhetik ,hogy  sosem akarnak túl sokat, nincs nagyra törő álmaik . Apró, elérhető célokat tűznek ki maguknak .Ha ezt elérték ,jöhet az újabb cél. Megpróbálják mindenben a jót meglátni .

Külső szemmel néha furcsának , ridegnek , távolságtartónak tűnnek . Ahhoz , hogy megértsük miért ilyenek ,elsőre talán a magatartási kódexüket kell megértenünk. 

Északi országokra ez a szemlélet teljesen normális , elsőre mégis sokkoló. Pedig ha jobban megismerjük őket, teljesen más vélemény formálódik ki bennünk .Dániáról a legtöbb embernek a hygge és a szabad életérzés ami eszébe jut .

Pedig a dán életérzés alapja a Janteloven , magyarul Jante -törvénye . Emberek közti viselkedési elvárást fogja közre .Jante ott van a hétköznapokban ,dán ,svéd , norvég kultúrában is jelen van . 

De mi is a Janteloven? 

Aksel Sandemose norvég -dán író 1933-as kiadott könyvében írt előszőr a  Jante -ról . Jante egy dán kiszáros  , Aksel az ott lakó emberekről írta a  novelláját .  Mikor elsőnek olvastam nem tudtam azonosulni vele , kicsit nagyképű dolognak tartottam és sértve éreztem magam . Persze idővel letisztult és merőben átértékelődött bennem minden .

jantelov.png

Magyar fordításban így néz ki :

1. Ne gondold, hogy különleges vagy.
2. Ne gondold, hogy egyenrangú lennél velünk.
3. Ne gondold, hogy okosabb vagy, mint mi.
4. Ne is gondolj arra, hogy jobb lennél nálunk.
5. Ne gondold, hogy többet tudsz, mint mi.
6. Ne gondold, hogy fontosabb vagy, mint mi.
7. Ne gondold, hogy jó vagy bármiben is.
8. Ne próbálj meg nevetni rajtunk.
9. Ne gondold, hogy bárki is törődik veled.
10.Ne gondold, hogy bármit is taníthatsz nekünk.

Törvény alapelve , hogy senki sem kitűnő vagy épp jobb a másiknál . Aki ennek a törvénynek az ellenkezőjét hangoztatja azt nem nézik jó szemmel . Iskolákban is nagy hangsúlyt fektetnek a csoportos munkára , gyerekek így szocializálódnak , senki ne lógjon ki a sorból . Munkahelyi morálban is jelen van ,  " vállalat nem csak az enyém , a tiétek is " hangzott egyszer el a  főnököm szájából . Vagyis együtt , csapatmunkával nagyobb sikereket érhetünk el.

7cd28f7b-33cf-47f9-b426-9fb5da6f0ac4.jpg

 

Hogy mennyire van jelen mostanság a Janteloven  ?

Lányom osztálytársai szüleivel ,  vacsorával egybekötött , közel négy órás meetingen vettem részt . Ahol arról l beszélgettünk a gyerekekkel , hogy  miért nem lehet az osztálytársakat kritizálni vagy épp kiközösíteni . Hogyan kezeljék ezt a fajta érzést a másik iránt . 

Örülök neki ,hogy a mai rohanó világban , kellő figyelmet fordítanak erre. 

 

 

Mi kis városunk

Gondoltam  ma körbe vezetlek kicsit titeket Frederikssund városkában , megmutatom nektek a szeretett környékünket .

Frederikssund -ot 1662 -ben alapították , III.Frederik , Roskilde fjord legkeskenyebb részénél fekszik . Város főtere,sétáló utcája nem nagy . Skandináv hangulatát a színes házak adják meg . Jó időben a városháza előtt sokszor rendeznek loppemarked-et vagyis bolhapiacot .Ilyenkor a helyi termelők is szívesen hozzák el a munkájuk gyümölcsét .

dsc_0323.JPG

Utcákon sétálva több régebbi épületet is találhatunk , nem ritka hogy a boltok az utcafrontra helyezik ki a portékájukat .Vagy épp a vendégő terasza a járdán haladó emberek közt található . De ez az ott ülő vendégeket egyáltalán nem zavarja .

dsc_0319.JPG

Színes házak kellemes közérzetett biztosítanak ,feldobják a szürke hétköznapokat . Így az utcák nagyon színesek, nincs két egyforma épület .Nekem épp ez adja meg a skandináv életérzést  , feldob az utca hangulata.

95609476_719223602148624_5231348609810694144_n_1.jpg

Városon áthaladva jutunk el a Falkenborg kikötőbe , itt lehetőségünk van sétahajóra szállni és ringatózva élvezhetjük a Roskilde -fjor kellemes hangulatát .

dsc_0311.JPG

Legközelebbi falu Jægerspris a két települést Frederiks Bro köti össze . / nem a fizetős híd/

dsc_0316.JPG

2009-ben költöztünk a város külterületére  , mivel a munkánk a környékhez köt a mai napig .Előtte Koppenhágában éltünk , de hamar rákelet jönnünk a nagyvárosi élet nem nekünk való. Akkoriban egy gyermekes családként vágtunk neki a költözésnek .Városból kifele haladva már érzékelhető a vidéki ,falusi lékkör .Itt szinte mindenki ismer mindenkit .

95472334_785115305348600_3324592862229692416_n_5.jpg

Kis községnek három óvodával egybekötött bölcsődével és egy általános iskolával rendelkezik .Megkönnyítve az itt lakó családokok életét. Szeretünk itt élni ,kellemes nyugodt környezet . Erdővel ,vízzel ,tanyákkal körbevett település .Ideális egy kisgyerekes család részére .

Ha érdekelnek további érdekességek ,utazások .Gyere és néz be az instagram oldalamra is .

https://www.instagram.com/skandinav_otthonunk/

Köszönöm ,hogy itt vagy .