Bornholm - 15 érdekessége

 

img_4050_2.jpg

Bornholm  sok mítoszt , érdekességet rejt magában így évente több ezer turistát csalogat a ide a sziget egység. Idelátogatás előtt van van pár dolog , amit jó ha tud az ember .

1 . Dániának több nem hivatalos zászlaja is van . Ilyen a bornholmi lobogó ,amit  1970-ben fogadtak  el , de még sem képezi a nemzeti lobogó részét .

Kinézete hasonlít a  norvég zászlóhoz .Itt

bornholm_flag.gifIlyen még a Ærø-szigetek és aJytland-i nem  hivatalos zászló .

2. II. Világháború idején 12000 ezer  magyar katonát vezényeltek Dániába. Köztük Rønne településhez tartozó Arnager kicsiny halászfaluba is . Feladatuk volt az orosz és a nyugati frontra átirányított német katonák helyének átvétele .Pár nappal a német kapituláció után a magyar katonák szibériai hadifogságba kerültek és csak kevesen tértek haza . 

Søren  Peder Sørensen dán újságíró a mai napig kutatja Dániában állomásozó magyar katonák családjait  .

2005-ben megjelent  De ungarske soldater című könyve , három nyelven is megjelent  . A könyv a katonák sorsát mutatja be . Könyv itt .

3. Sziget rengeteg  változáson ment át , többször cserélt "gazdát " is . Lübeck 1525-ben ,  majd elfoglalta Svédország 1658 -ban , II. világháborúban elfoglalták a németek 1940-ben . 

4. Szigetén dán nyelv egyfajta  dialektusával beszélnek , ami több szempontból a svéd nyelvjáráshoz hasonlít . Úgy tartják svéd , Skåne megyei nyelvjáráshoz   áll közelebb . Sok minden összeköti Bornholm-t Svédországgal , például a sziget Svédországtól kapja az áram ellátást .

5. 235 km -nyi kerékpárút várja az idelátogatókat , amit az egykori vasútvonalak helyett lettek kialakítva .Buszos közlekedésnek is egyéni kultúrája van , teljesen rendjén való hogy az úton elhaladó buszt leinted . 

6. Skandináv kultúrában a misztikus lények hatalmas szerepet kaptak , Bornholm sem kivétel ez alól . Erdő mélyén  , Sandvig  közelében a  Langebjerg 76 méteres hegycsúcsán ,  találkozhatunk négy szemtelen trollal . Itt él a mai napig  családjával  Krølle Bølle /apa/ Bobbarækus/anya/, Bobbasina és a kisfiúk Krølle Bølle . 
Mikor leszáll az éj a hegytetőn található hatalmas gránit kövekből  változnak át ,  csak arra várnak ,hogy az éj leple alatt megvicceljék az arra járó vagy sátrazó embereket . 

Trollok varázsa az egész szigetet elvarázsolja , kávézók , fagylalt kelyhek , éttermek különlegességei kaptak hasonló nevet . De egy 105 km-s kerékpár út is végigvezet minket Krølle Bølle kalandos  útján . Fantázia történetet Ludvig  Mahler 1945- ben rajzolta és írta fia számára . Későbbiekben  fia  Ole kiadta könyv formájában  , ami mára német nyelven is megjelent 

7. Østerlars Rundkirke középkori eredetű körtemplom , szigeten négy  darab is található . Stratégiai fontosságú részein építették fel a szigeten , minden égtáj felé egy . Másik érdekesség , hogy a templomokból sincs hiány közel ötven templom található a ezen a csöppnyi szigeten .Templom története és a kép forrása  itt:

oesterlars-rundkirke.jpg

 8. Sziget nem csak a sok templomaitól csodálatos , hanem a különlegesebbnél különlegesebb világítótornyai is csodálatosak . 

9. Nálunk kevésbé ismert  betegséget is elneveztek a szigetről . A járványos mellhártya fájdalomról , 1933-ban a járvány kitörése után , Ejnar  Sylvest  dán orvos írt a  Bornholm   korról. Ez a betegség csak a szigeten volt jelen . 

10. Hasle településen található a sziget legnagyobb hal füstölője .Amit hagyományos módon fa füstölőkkel álítanak elő. Így itt készítik a híres  Sol over Gudhjem nevű szendvics alapanyagját is a füstölt heringet . Füstölt heringes szendvicset ,barna kenyérrel , lágy tojássárgával  és hagymával fogyasztják . 

11. Bornholm azért is különleges mert itt találtak dinoszaurusz maradványokat , fogakat és megkövesedett lábnyomokat . Dánia területét teljesen víz borította,ez alól csak Bornholm volt kivétel . Családokat hatalmas dino park is várja. Másik érdekessége , hogy a itt található 14 európai bivaly is . Mostanra már csak 3000 példány él a földön . 

12. Sziget partszakaszai nagyon különbözőek ,  északi rész a magas gránit oszlopoktól  , barlangoktól kedvez a turistáknak , míg a déli része a homokos tengerpartjairól híres . 

13. Dueodde település a sziget dél-keleti részén található , homokos tengerpartja és az itt található németek által megépített bunker kedvez a felfedező turistáknak . Bunker itt: 

14. Dánok kedvelt itala a sör , jócskán magas az egy főre eső fogyasztás aránya .Svaneke településen sincs másképp , itt készült ugyan is a BornholmsØl. 

15. Kedvező időjárása miatt a szigeten fügét is termesztenek . Oka , hogy a napsütéses órák száma magasabb és a  csapadék kevesebb mint Dánia többi területein .  

 Megannyi érdekességet lehetne még  írni , én mégis azt tanácsolom aki teheti látogasson el egyszer  . Ahol valamiért megállt az idő , szerethető  és olyan hangulatot teremt , hogy az ember legszívesebben  el  sem  hagyná a szigetet. 

Ha tetszett a kis ízelítőm , és további képeket szeretnél látni a bornholmi utazásunkról , akkor gyere és látogass el az insta oldalamra is  .