Store Bededag - megváltozott hagyomány

Store Bededag azaz a Nagy imanap egy régi dán hagyomány , ami a mai korban már teljesen más jelentőséget kapott. 

De miről is szólt ez  régen  ?

Nagy Imanapot Hans Bagger Roskilde püspöke rendelte el , több imanappal együtt . Húsvét után negyedik péntekre helyezte ezt az  ünnepet  V. Christian király.   Ima napot Koppenhágában tarthatták meg , még a nagy birodalmi utazás előtt, így ez az ünnep inkább koppenhágai tradíciónak számított . Munka szüneti napnak számít .

Régi időkben előző nap felcsendültek a harangok , boltok kocsmák bezártak . Még a pékeknek is tilos volt friss árut sütni , ezért  előző nap sütötték le a búzából készült pékárukat . Tilos volt még  minden munkás tevékenység , szórakozás és a játék is . Kocsmát azért volt fontos bezárni  , hogy az emberek józanul tudjanak a  a templomba menni és imátkozni. Békért , bűnbocsánatért imátkoztak .Böjt befejeztével , harangszó után a családok melegített pékárút ettek . Várfalnál korzóztak ,várfal ledöntése után a Kastelettnél sétáltak .Kastelet Dánia legnagyobb erődítménye . Koppenhágában található .

Mára a Store Bededag a konfirmálással és a péksütemény sütéssel  hozzák össze . Reggelire friss kardamon-os, búza lisztes zsemlét sütnek .Élvezik az együtt töltött időt , kirándulnak . 

96360100_2733210446915350_8474390505629679616_n.jpg

Ha érdekel több érdekesség , utazás  Dániáról az Instagram oldalamon nézz szét .