Homokszobor Fesztivál - Hundested

Végre beköszöntött a nyári szünet  pörögnek a napok  a gyerekekkel. Az  idei nyaralásunk  most Dánia  szigetvilágának a felfedezése lesz

Addig is fedezzük fel együtt a vidék csodálatos világát ,tudom sokak számára Dániáról elsőnek  a nyüzsgő kerékpáros Koppenhága és a hippik által ismert Christiania jutt eszébe . Nem is gondolnák mennyi érdekességet rejt egy-egy távoli vidék , így aki Dániába tervez kirándulni érdemes nem csak a fővárost megtekinteni .

Hundested   Koppenhábőtól mindössze 66km-re található , félszigetet három oldalról víz vesz körül . Isefjord , Roskilde Fjord és a Kattegat , picike , de annál bájosabb és aktívabb kikötőváros . Nevét a zátonyon napozó Fókákról . Hajózása igen aktív hisz innen utazhatunk tovább komppal Rørvig településre , ami Sjæland sziget   észak nyugati részén található. 

A város teljesen egyedülálló , itt találkozik össze a modern kulturális kikötő a kereskedelmi kikötővel.  Ahol a halászok naponta indulnak a tengerre friss portékájukért .Őrzik a hagyományukat így betekintést nyerhetünk a kikötő területén számos mesterségbe , ilyen pl a halászháló készítés vagy épp a kovácsmesterség .Nyaranta számos programmal várja az idelátogató embereket .

Hisz a közelben számos csodálatos település , mediterrán hangulatot idéző strandjait fedezhetjük fel . . Mindenképp érdemes ellátogatni Dánia egyetlen autómentes településére ,  Kikhave település az több száz éves parasztházairól ismert . Itt található még Knud Rassmussen ház , több világító torony , kastélyok , parkok is . Gyerekek megannyi erdei játszóteret fedezhetnek fel .Szabadtéri mozi , zenei fesztiválok is helyet kaptak a közelben .

 Minden évben megrendezésre kerül a Hundested  kikötőjében a Homokszobor Fesztivál . Kiállítás 2012-ben nyitotta meg a  kapuit . A szervezők azzal a szándékkal  nyitották meg a fesztivált , hogy jobban  életre keltsék a kikötő világát . Mi évről évre visszalátogatunk , hogy megcsodáljuk a különböző fantázia  alkotásokat  . Szobrászok  betekintést adnak egy-egy alkotás elkészítésébe ,folyamat munkákba , megismerkedhetünk a homokszobor készítés varázsával .  

Idei kiállítás a Wath a Wonderful World fantázia nevet kapta , művészeket a kialakult járványhelyzet ,politikai nézetek és a természet körforgása inspirálta .

Szobrászok  /14 fő/  különböző országokból látogatnak vissza minden évben , hogy el készítsék a saját műveiket  . Kiállítás több területen tekinthető meg. Nagyobb  szabadtéri és egy kisebb fedett  fénytechnikával ellátott hangárban  tekinthetjük meg .

Személyes kedvencem ez a 15 méteres  alkotás , ami bemutatja az élet drámai de mégis tökéletes  körforgását  . Aprólékosan kidolgozott munka teljesen lenyűgözött a misztikus képet három  szobrász hölgy  álmodott meg .

img_3183_2.jpg

Hatalmas több méteres aranyszínű szobrok közt sétálva egyenesen tátva marad a szánk . Gigantikus méretük  ellenére ezeket a  precíz munkákat emberi kéz alkotta . Dacolva a  fáradsággal és természeti hatásokkal , hisz a skandináv vidék szeles és esős .

img_3165.jpg
Inspiráló kiállítás minden korosztálynak helyet ad  , hogy kipróbálja magát a homokszobrászatba .Kisebb gyerekeknek kialakított homokozóban élmény lesz vár építés . Ide mindenképp ajánlatos olyan ruhát ráadni a kicsikre aminek nem baj ha tönkre megy . Agyagos homok foltot hagy a ruhában , nem minden esetben lehet kimosni . Nagyobb gyerekek állványon dolgozhatnak és a homokkép készítést is kipróbálhatják .

img_3160.jpg

 Rendezvény helyszínén kávézó és fagyizó   is üzemel , kellemes környezetben frissülhetünk fel . A  helyi specialitásokat  a  kikötőben található éttermekben próbálhatjuk ki . A Homok Fesztiválon  készült  további képeimet , videóimat  és a környék érdekességeit az Instagram oldalamon nézheted meg .